top of page

Jäsenet

Perrine

PERRINE FERRAFIAT on Turun taideakatemiasta valmistunut nukketeatteritaiteilija. Hän toimii visuaalisen teatterin parissa ohjaajana, esiintyjänä, ääni- ja graafisena suunnittelijana, opettajana sekä pohdiskelijana. Taiteellisessa työssään hän pyrkii löytämään ja jakamaan arjen poeettisia, poliittisia ja inhimillisiä sisältöjä. Hän kurkottaa kohti ihmisiä, heidän tarinoitaan, heidän kulttuuriaan. Ferrafiat on kokeilunhaluinen tekijä, joka innostuu poikkeuksellisista ideoista, vahvasta visuaalisuudesta ja yhteistoiminnasta. 

TeatteriQo

Kati Keskihannu

KATI KESKIHANNU on traumasensitiiviseen teatterityöhön erikoistunut artivisti; käsikirjoittaja, ohjaaja, esiintyjä ja kouluttaja. Hän toimii myös perustamansa ja ylläpitämänsä Kuroa Kollektiivin taiteellisena johtajana. 2006 Kati valmistui Turun Taideakatemiasta lastenkulttuurin ja perhetyöhön erikoistuneeksi teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja löysi nukketeatterin pariin työskennellessään teatterikentällä. Trauma-aiheiden käsittelyyn nukke- ja esineteatteri soveltuu erityisen hyvin, eikä paluu nukettomiin näyttämökuvin enää kiehdo. "Se mistä ei voi puhua, sopii erinomaisesti näyttämöille". Kaikki ymmärtäminen kun ei kuitenkaan ole sanallista ja kohtaamiseen riittää yleensä se, että edes etsimme yhteistä "kieltä".

Kuroa Kollektiivi

MKoivula

MARIA-ELINA KOIVULA on Turun taideakatemiasta valmistunut nukketeatteritaiteilija, nukkenäyttelijä, nukenrakentaja, ohjaaja, opettaja, kuvataiteen tekijä sekä kirjoittaja. Hän tutkii taiteellisessa työssään erityisesti reaalitodellisuuden ja maagisen todellisuuden rajapintoja. Nukketeatteri on hetken taidetta, ja se tekee siitä erityisen ainutlaatuista. Koivula on toiselta ammatiltaan kuvataideopettaja, ja opiskellut ekspressiivistä taideterapiaa. Hän näkee taiteen myös parantavana ja muutosvoimaisena elementtinä.

Maria-Elina Koivula

MIRA

MIRA LAINE Nukketeatteritaiteilija, ohjaaja ja käsikirjoittaja sekä nuken- ja naamionrakentaja. Työskentelee myös teatteritaiteen opettajana. Laine on käsitellyt teoksissaan ilmastonmuutosta, ihmiskauppaa ja ihmeellisiä koneita sekä yhdistellyt nukketeatteri-ilmaisuun animaatioita ja nykytanssia. Kiinnostunut esineiden ja vartaloiden nyrjähtäneistä roolinvaihdoksista sekä muodonmuutoksista ja kehojen, tilojen sekä esineiden sulautumisesta toisiinsa ja toiseuden sekä ykseyden tutkimisesta näitä taustoja vasten.

Elina

ELINA LAJUNEN on valmistunut nukketeatteritaiteilijaksi Turun Taideakatemiasta ja näyttelijäksi Pariisista École Internationale de Theatre Jacques Lecoq koulusta. Hän toimii ohjaajana, käsikirjoittajana ja esiintyjänä ja yhdistää töissään usein nukketeatteria, elävää musiikkia ja fyysistä teatteria. Hänen oma ryhmänsä on Nukkehallitus. Ryhmän tekijät vaihtuvat pro jektien mukaan. Lajunen on ohjannut teoksia muun muassa Espoon kaupunginteatteriin, Seurasaaren ulkomuseoon, WHS Teatteri Unioniin ja Tanssi teatteri Hurjaruuthiin. 

Elina Lajunen

Linda Lemmetty

LINDA LEMMETTY on nukketeatteritaiteilija ja fyysisen teatterin taitaja, joka on valmistunut Jacques Lecoqin koulusta Pariisista 2009. Lemmetty on esittävän taiteen kulkuri, joka on työskennellyt Suomessa ja ulkomailla vaihtelevissa kokoonpanoissa. Töissään hän ei niiaa tai kumarra perinteille, vaan sekoittaa ja hallitsee monipuolisesti esittävän taiteen eri muotoja tehden töitä eri tekniikoiden ja tyylilajien kanssa. Esiintyjänä elämän komiikka ja rytmi ovat hänen intohimonsa, ja usein töissään tarkastelun alla. Nukenrakentajana hän haluaa antaa muodon, mitä hullumpien ideoiden toteuttajana.

ANNE.

ANNE LIHAVAINEN  on nukketeatteritaiteilija, joka ona työskennellyt näyttelijänä Teatteri Mukamaksessa, Nukketeatteri Vihreässä Omenassa sekä Nukketeatteri Sampossa. Nukketeatteri Ofelian, oman sooloteatterin, Anne perusti 2006. Lämmin läsnäolo, visuaalisuus ja vahvat tarinat ovat Nukketeatteri Ofelian ohjelmiston selkäranka. Omassa teatterissaan hän on näyttelijä, nukenrakentaja, lavastaja, käsikirjoittaja, kouluttaja ja tuottaja. Taidekasvatustyö ja työskentely erityisryhmien kanssa on erityisen tärkeä osa Annen työtä. Anne on myös työryhmä Kantajien jäsen. Ryhmä on tehnyt useita, moniaistisia taidenäyttelyitä.

Nukketeatteri Ofelia

Maija

MAIJA LINTURI on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun ammattikorkeakoulun nukketeat terilinjalta vuonna 2010. Sitä ennen hän opiskeli nukke- teatteria Adultan Televisio- ja Radio -opistossa vuosina 2003-2005. Hänen kiinnostuksensa ja toimintansa painottuu monitaiteisuuteen ja visuaaliseen teatteriin. Hän on tehnyt yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa niin draamateatterin, tanssin kuin videotaiteenkin kentältä. Hän identifioituu ennen kaikkea ohjaajana mutta toimii myös esiintyjänä ja nukenrakentajana. 

Ilpo

ILPO MIKKONEN on nukketeatteritaiteilija, näyttelijä, joka otti nuken aluksi käyttöön työssään lastentarhanopettajana. Nuken ja nukketeatterin lumo ja voima veivät mukanaan. Kouluttautumisen jälkeen alkoi työ Nukketeatteri Sampossa, jossa Ilpo toimi näyttelijänä vuodesta 1992-alkaen. Oman sooloteatteri Nukketeatteri PikkuKulkurin Ilpo perusti vuonna 2016. Sen ohjelmistolla hän kiertää ympäri Suomea ja on osallistunut myös useisiin kansainvälisiin tapahtumiin, yhteistyöprojekteihin ja festivaaleihin. Tarina, visuaalisuus, huumori ja musiikki ovat tärkeitä elementtejä Nukketeatteri PikkuKulkurin esityksissä.

Nukketeatteri PikkuKulkuri

Mila

MILA NIRHAMO on nukketeatteritaiteilija ja taidekasvattaja.

Hän valmistui Turun Taideakatemista 2014. Osana opintoja hän opiskeli lukukauden Berliinissä Ernst Busch – teatterikoulun nukketeatterilinjalla. Nukketeatteriopintoja ennen hän on toiminut lastentarhanopettajana, kouluttajana ja työpajaohjaajana. Nirhamolla on vankka kokemus erilaisten ryhmien ohjaamisesta. Nukketeatterin eri osa-alueet, esiintyminen, nukenrakennus ja ohjaus kiinnostavat Nirhamoa. Hänen sydäntään lähellä ovat myös opettaminen ja yhteisölliset hankkeet. 

TeatteriQo

Elena

ELENA REKOLA on Turun Taideakatemiasta  valmistunut nukketeatteritaiteilija. Hänen työssään yhdistyvät fyysinen ilmaisu, erilaiset käsitekniikat sekä poliittisuus. Elena on työskennellyt mm. voittoa tavoittelemattomassa Bread and Puppet –teatterissa, toiminut Turun Yliopistollisen sairaalan lasten osastoilla nukkenäyttelijänä sekä opettanut nukenmanipulointia Fidean jäsenille. Elena on esiintyjä, opettaja ja aktivisti, joka inspiroituu nopeasta toiminnasta, luonnosta ja suorasta kommunikaatiosta. 

Milla

MILLA RISKU työskentelee nukke- ja naamioteatterin sekä kuvitustaiteen parissa. Nukketeatterissa Riskua kiehtoo mahdollisuus yhdistellä eri taiteenlajeja musiikista kuvataiteeseen, myös interaktiolla yleisön kanssa on hänelle suuri merkitys. Taiteen ja kulttuurin tasa-arvoinen saavutettavuus on Riskulle tärkeä arvo. Jos ihminen ei pääse teatterin luokse, tulee teatterin mennä ihmisen luokse. Tästä johtuen hänen esityksensä ovat mobiileja kuljettaa ja esitettävissä vaikka autiolla saarella!  

Milla Risku

Planet Strada

Jonnakaisa

JONNAKAISA RISTO on näyttelijä, käsikirjoittaja ja nukketeatteritaiteilija. Hän on kiinnostunut groteskista musikaalisesta nukketeatterista. Jonnakaisa on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta (TeM2018), jonka jälkeen hän on toiminut freelancerina vapaalla kentällä. Vuonna 2022 Jonnakaisa palkittiin Kritiikin Kannuksin käsikirjoittamastaan näytelmästä Korhosen muotokuva, joka sai kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterissa.

Vauriomania

Erzsebet

ERZSÉBET TAMÁS is a puppeteer and puppet maker. Original member of the Kaboca Puppet Theatre (Hungary), where she worked for 20 years as the lead actress in thousands of shows. Moving to the UK she started her own puppet theatre company. Erzsébet holds a BA degree in Pedagogy, and MA degree in Cultural Policy and Management. She also hold a diploma in Puppet Acting and Directing. Together with her partner Michael Kantola, they have now a Creative Culture Production startup Company focusing on producing children’s entertainment Live and Online, with the aim of providing high quality informative and educational content.

Tamás & Kantola Productions

Riina

RIINA TIKKANEN on esiintyvä nukketeatteritaiteilija, valmistunut vuonna 2011 Turun Taideakatemiasta. Tikkanen on työskennellyt nukkenäyttelijänä, näyttelijänä, klovnina, buffoonina ja naamio näyttelijänä viimeisen viiden vuoden aikana yli kahdessakymmenessä eri näyttämöteoksessa. Hän on tehnyt töitä useiden vapaiden ammattilais ryhmien kanssa (mm. Kuuma Ankanpoikanen ja Teatteri Metamorfoosi) sekä kiertänyt esityksillä Suomen lisäksi myös useilla ulkomaisilla teatteri festivaaleilla.

Riina Tikkanen

Iida

IIDA VANTTAJA on nukketeatterikäsityöläinen, jonka vahvinta osaamista on nukenrakennus sekä visuaaliset kokonaisuudet. Näytelmien kirjoittaminen on rakas vastapaino fyysiselle työlle. Iida on myös ohjannut lukuisia esityksiä lapsille ja aikuisille, ja kouluttamisella pitää osaltaan huolta että maassa osataan jatkossakin rakentaa toimivia työkaluja esityksiin. Työn esteettinen ja eettinen laatu ovat arvokriteereistä tärkeimmät. Iida työskentelee vaihtuvissa ryhmissä ja sukeltaa ennakkoluulottomasti tehtävästä toiseen. Myös nukketeatterin soveltaminen erityisryhmille on sydäntä lähellä.  

Iida Vanttaja

Anna

ANNA USCHANOV työskentelee taidemaalarina ja nukketeatterin tekijänä. Mittakaavalla leikittely, sen venyttäminen tai kutistaminen ovat hänelle olennainen osa esitysten tekemistä. Erilaisten materiaalien tunnustelu, tutkiminen ja yhdistäminen luovat hänelle erilaisia maisemia, materiaalisia kokonaisuuksia. Teoksissaan Uschanov ei poikkea kovin kauas omasta kokemus piiristään, vaan teosten tematiikka perustuu usein havaintoihin arkipäivästä.

Anna Uschanov

TeatteriQo

Heini_Vahtera.jpeg

HEINI VAHTERA on valmistunut teatteri-ilmaisunohjaajaksi (YAMK) Turun Taideakatemiasta ja erikoistunut teatterin soveltamisen menetelmiin artivistisesta näkökulmasta. Hän toimii teatterin kentällä käsikirjoittajana, ohjaajana ja opettajana. Vahtera on artivistisen teatteriryhmän Nopean Toiminnan Naiset perustajajäsen. Nukketeatteriin Vahtera on syventynyt viime vuosina ja ohjannut ensimmäisen kokoillan nukketeatteriesityksen ”Angelika ja kuumat paikat” Tehdas Teatteriin vuonna 2023. Vahteran töiden leimaavia piirteitä ovat usein  musta huumori ja yhteiskunnalliset aiheet. 

Tuottaja

Selene

SELENE ABONCE MUHONEN on Metropolitan Puppetsin tuottaja syyskuusta 2023 lähtien. Hän on valmistunut kulttuurituottajaksi Metropolian ammattikorkeakoulusta ja on aiemmin työskennellyt paljon nykysirkuksen parissa. Hän on toiminut tuottajana useammalle sirkusryhmälle ja tapahtumalle sekä Cirko - Uuden sirkuksen keskuksella ja on Sirkusfestivaali Pusun perustajajäsen ja vastaava tuottaja. Metropolitan Puppetsilla hän toivoo laajentavansa osaamistaan myös nukketeatterin saralle. Esittävät taiteet kuten sirkus ja nukketeatteri ovat lähellä hänen sydäntään ja hän kokee, että ne ovat tärkeässä roolissa ihmisten hyvinvoinnin ja onnellisuuden luomisessa.

bottom of page